Leća se vrlo brzo i lako kuha, odlično upija okuse što je čini savršenom bazom za salatu. Osim što je lako dostupna i povoljna, puna je proteina, željeza i vlakana, ne sadrži kolesterol i ima jako malo masti. Prednost je i to što je ne morate namakati prije kuhanja.
Ovog puta odlučili smo se za zelenu leću, ali vi možete upotrijebiti onu koja čeka na polici u smočnici. Salatu poslužite kao međuobrok, uzmite na posao za ručak ili poslužite u manjim porcijama kao prilog.
Salata od leće i feta sira
Sastojci za salatu:
- 200 g zelene leće
- 700 ml vode
- 1 lovorov list
- 1 svježi krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 manja glavica luka
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 2 žlice svježe nasjeckane metvice
- 50 g feta sira
Sastojci za dresing:
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 žličice limunove korice
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica senfa
- 1 žličica meda
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar
Priprema:
- Leću dobro isperite hladnom vodom. U loncu pomiješajte leću i vodu, dodajte lovorov list i stavite na srednje jaku vatru.
- Pričekajte da voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte prema uputama na pakiranju. Pazite da ju ne prekuhate kako se ne bi pretvorila u kašu.
- Krastavac i papriku operite te narežite na kockice, luk očistite i usitnite, a češnjak protisnite. U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing te začinite sa soli i paprom po ukusu.
- Leću ocijedite, isperite hladnom vodom i prebacite u zdjelu. Dodajte narezani krastavac, papriku, luk i češnjak, svježi peršin i metvicu te razmrvljeni feta sir.
- Prelijte dresingom i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na pola sata kako bi se okusi proželi. Dobar tek!