Kajzeršmarn ili carski drobljenac staro je austrijsko jelo koje se priprema od tijesta za palačinke koje se pri kraju pečenja razreže na komadiće. Kako mu ime kaže, ova slastica je drobljenac pa ne morate brinuti o tome kako izgleda.
Poslužuje se s umakom od jabuke, ali možete ga poslužiti s džemom, voćnim sirupom ili pečenim voćem. Ukusan je i samo posipan šećerom u prahu i cimetom.
Za pripremu vam treba samo nekoliko svakodnevnih sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće, a jelo je gotovo za 20-ak minuta.
Sastojci:
- 6 jaja
- 3 žlice šećera
- 350 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 130 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice maslaca
Priprema:
Umutite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i sol i lagano miješajte dok ne nestanu grudice. Nježno, sa špatulom, umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od brašna i žumanjaka.
Zagrijte jednu žlicu maslaca u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Ulijte pola smjese u tavu i pričekajte pet do sedam minuta. Preokrenite palačinku pa pecite još dvije do četiri minute.
Izrežite palačinku na komade veličine zalogaja i promiješajte sa svih strana da porumene, pazeći da se tijesto ispeče. Pospite šećerom u prahu i spremno je za posluživanje.