Za izradu trebat će vam nekoliko sastojaka iz svake smočnice, ali i malo strpljenja. Nakon što se tijesto umijesi, potrebno je pričekati da se udvostruči. Potom morate uložiti malo truda u oblikovanje, kratko perece potopiti u kipućoj vodi te ih na kraju ubaciti u dobro zagrijanu pećnicu. Priprema može potrajati, ali nećete požaliti!
Domaći pereci
Sastojci:
360 ml tople vode
1 žlica soli
1 žlica šećera
7 g suhog kvasca
560 g glatkog brašna
3 žlice ulja
100 g sode bikarbone
2 jaja
krupna sol
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte vodu, sol i šećer. Dodajte suhi kvasac i ostavite pet minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodaje brašno i dvije žlice ulja, miješajte s kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine. Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite deset minuta ili dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje ne lijepi za ruke. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, pokrijte folijom i ostavite na toplom mjestu jedan sat. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Tijesto ravnomjerno podijelite na osam komada. Svaki komad razvaljajte na konopac duljine 30-tak centimetara i napravite perece.
U vodu dodajte sodu bikarbonu pa ju zakuhajte. Svaki perec ubacite u vrelu vodu i kuhajte ga 30 sekundi. Izvadite pomoću šupljikave žlice i stavite na papir za pečenje. Vilicom istucite jaje i premažite svaki perec. Pospite krupnom soli i stavite u pećnicu na deset minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pričekajte da se kratko ohlade i navalite!