Peciva s češnjakom najlakše je pripremiti od tijesta za pizzu, koje je podijeljeno na manje dijelove, oblikovano u trake, a zatim svezano u čvor. A najbolji dio svega je što se nakon pečenja premazuju rastopljenim maslacem s češnjakom i začinima.
Ako nemate vremena, možete si maksimalno skratiti posao i upotrijebiti kupovno tijesto za pizzu. Dobar tek!
Mekana peciva s češnjakom
Sastojci za tijesto:
320 ml tople vode
7 g instant kvasca
10 g šećera
30 ml maslinovog ulja
¾ žličice soli
½ žličice češnjaka u prahu
450 g glatkog brašna
Dodaci:
70 g maslaca
3 češnja češnjaka
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog bosiljka
¼ žličice soli
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
U većoj zdjeli umutite toplu vodu, kvasac i šećer pa ostavite sa strane pet minuta da se kvasac aktivira. U zdjelu dodajte i maslinovo ulje, sol, češnjak u prahu i pola brašna pa sjedinite sastojke drvenom kuhačom. Dodajte preostalo brašno, sjedinite sastojke i tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu. Mijesite tijesto deset minuta dok ne postane mekano i glatko. Lagano namastite veliku zdjelu s uljem, stavite tijesto i okrenite ga kako bi bilo nauljeno sa svih strana. Prekrijte krpom ili folijom i ostavite na sobnoj temperaturi sat do dva ili dok se ne udvostruči.
Tijesto stisnite šakom kako bi izašao zrak. Pobrašnjenim rukama tijesto prebacite na radnu površinu i oblikujte ga u valjak dužine 40 centimetara. Oštrim nožem podijelite tijesto na 16 komada veličine otprilike dva do tri centimetara. Svaki komad razvaljajte u oblik duguljastog i tankog valjka dužine 20 centimetara. Primite valjak sa svake strane i zavežete ga u čvor, a višak tijesta pogurajte ispod dobivenog čvora. Rasporedite čvorove na pleh obložen papirom za pečenje. Oblikovane čvorove lagano prekrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslac otopite i u njega dodajte protisnuti češnjak, suhe začine i sol. Kistom premažite čvoriće, ostavljajući malo rastopljenog maslaca i začina za premazivanje peciva nakon pečenja.
Peciva pecite 20 minuta, ili dok ne poprime zlatnu boju. U ostatak maslaca dodajte i svježi peršin. Izvadite ih iz pećnice i još tople premažite ostatkom maslaca. Po želji ih pospite s malo parmezana i poslužite uz umak po želji.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice