Trebat će vam već pečene kokice, maslac, malo soli, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i soda bikarbona. Upravo je soda bikarbona tajni sastojak u ovom receptu; kada se doda u karamelu, ona se zapjeni, poveća se volumen i lakše ju je ravnomjerno rasporediti po kokicama.
Za pravi filmski doživljaj servirajte kokice u papirnatim tuljcima!
Karamelizirane kokice
Sastojci:
100 g pečenih kokica
sol
120 g maslaca
200 g smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
½ žličice sode bikarbone
Priprema:
Pečene kokice lagano posolite. Rastopite maslac u loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri. Dodaje šećer i cijelo vrijeme miješajte. Dovedite do vrenja, prestanite miješati i ostavite na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i karamel ne poprimi lijepu zlatnu boju. Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte pa dodajte sodu bikarbonu.
Prelijte smjesu od karamele po kokicama i lagano promiješajte kako bi svaka kokica bila ravnomjerno obložena karamelom. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega ravnomjerno rasporedite kokice i ostavite da se ohlade. Prebacite u zdjelice ili papirnate vrećice i poslužite.