Od svih slanih i hrskavih zalogaja kokice su jedne od najukusnijih i najjeftinijih grickalica, a spremne su za manje od deset minuta. Koristite veći lonac s debljim dnom, vatru održavajte na srednje jakoj i držite poklopac uvijek malo otvorenim kako se kokice ne bi kuhale i gubile na hrskavosti.

Recept za savršene kokice

Sastojci:

3 žlice kokosovog ili maslinovog ulja
40 g kukuruza kokičara
1 žlica maslaca
sol

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri, a ako koristite kokosovo ulje ostavite da se u potpunosti rastopi. U ulje stavite tek tri do četiri zrna kukuruza, poklopite i pričekajte da puknu. Dodajte ostatak kukuruza, ali pripazite da je kukuruz raspoređen u ravnomjernom sloju. Poklopite lonac, maknite s vatre i pričekajte 30 sekundi. Ova metoda najprije zagrijava ulje na odgovarajuću temperaturu, a zatim u tih 30 sekundi omogućava da se postigne ista temperatura u svakom zrncu i da gotovo sav kukuruz, kad se ponovno vrati na vatru, pukne otprilike u isto vrijeme. Vratite na vatru i kad kukuruz počne pucati počnite lagano tresti lonac pomicanjem naprijed-natrag preko plamenika.

Dok se kokice peku, pokušajte poklopac držati barem malo otvorenim kako bi para izašla van i kako bi one bile suhe i hrskave. Nakon što se pucketanje uspori na svakih nekoliko sekundi, maknite lonac s vatre i kokice ubacite u široku zdjelu. Maslac rastopite u manjoj tavi, a ako pustite da malo posmeđi to će kokicama dati još intenzivniji okus. Prelijte maslacem, posolite po ukusu i poslužite odmah.