Hrana za dušu - gusta juha od krumpira, ječma i leće

Juhe i variva nezaobilazan su obrok cijele godine, no posebno im se veselimo u hladnijim danima jer griju i dušu i tijelo

Shutterstock

Na pitanje što je ključno za dobar okus juhe i variva, odgovaramo – bogatstvo namirnica i kuhanje na laganoj vatri kako bi okus bio baš onaj o kojem sanjarimo dok počinjemo pripremati jelo. Korjenasto povrće, bundeve, kukuruz, mahunarke, kestenje, tikvice, rajčice i gljive riznica su okusa, a vi odlučite želite li danas poslužiti varivo, gustu ili krem juhu koju ćete oplemeniti omiljenim začinima. Polaganim kuhanjem juha i variva postiže se prirodna gustoća, a poslužen obrok dobiva na raskoši dodate li mu kockice prženog kruha, žlicu kiselog vrhnja, pržene sjemenke buče i suncokreta. Brojni su načini kako pripremiti hranjive juhe i variva, a osim osnovnih tehnika, predlažemo da uključite maštu te spojite najbolje od tradicionalnih recepata i svojih želja. Ima li bolje dobrodošlice za stolom od ukusne tople okrepe...

Gusta juha od krumpira, ječma i leće
Sastojci:
1 luk
1 mrkva
1 stabljika celera
3 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1/3 šalice ječma
1/2 šalice crvene ili sitne smeđe leće
2 srednje velika krumpira
1,5 l povrtnog temeljca
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žlice mljevene paprike
1/2 žličice mljevene kurkume
sol, papar

Priprema:
Povrće očistite i narežite. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa pirjajte luk, mrkvu i celer. Kad omekšaju, nakon otprilike pet minuta, dodajte nasjeckan češnjak i pirjajte još minutu. Dok se povrće kuha, u drugom loncu do vrenja zagrijte temeljac. Pirjano povrće pospite začinima, dodajte krumpir, ječam i leću, promiješajte pa ulijte temeljac. Ponovno pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola sata, tj. dok krumpir ne omekša, a ječam i leća budu skuhani. Po želji u jelo možete dodati i nasjeckanih listova kelja. Posolite i popaprite po ukusu.