Većina ljudi ne može započeti dan bez omiljene kave. Crna turska kava pak je poseban ritual onima koji je vole. Postoje različiti načini pripreme turske kave, što uvelike utječe na njezin okus.
Kod originalnog recepta potrebno je pratiti cijeli proces za pripremu ove kave jer samo tako ćete dobiti pravi užitak ispijanja. Po tom receptu kava se priprema u džezvi karakterističnog oblika, s donjim dijelom širim od od gornjeg. Originalna džezva je izrađena od bakra, a njena unutrašnjost je od kositra.
Napravite kavu po koracima iz ovog recepta i uživajte u punom okusu savršene turske kave!
Sastojci za dvije šalice kave:
- 10 g (dvije pune žličice) sitno mljevene kave
- 2 dl vode
- šećer (po želji)
Priprema:
Džezvu s vodom staviti na vatru da prokuha, zatim skinuti s vatre i staviti šećer (ako je pijete sa šećerom). Nakon toga ulijte dvije pune žličice kave, promiješajte i vratite na vatru da ponovno prokuha. Kad se pjena digne do vrha, maknite je na kratko s vatre, pa je opet vratite. Prelijte s nekoliko kapi hladne vode, maknite s vatre i ostavite oko 30 sekundi da se slegne.
Kava se poslužuje tako da se prije točenja u svaku šalicu stavi žlica pjene koja se uzima s vrha džezve, a zatim se ostatak kave ravnomjerno ulije u svaku šalicu.