Savjetima do savršno oguljenih tvrdo kuhanih jaja

Pripremate li jelo u kojem je važno i kako izgleda tvrdo kuhano jaje pokušajte s nekim od naših sedam savjeta

Shutterstock

Bez obzira volite li ili ne tvrdo kuhana jaja, postoje jela, dani i običaji u kojima je važno znati skuhati ali i sa stilom oguliti tvrdo kuhano jaje. I dok se na prvi pogled priprema čini jednostavnom, jer što nam više treba od jaja i vode te nešto vremena, postoje vrijedni savjeti uz koje ćemo lakše doći do savršeno oguljenih tvrdo kuhanih jaja spremnih za nadjevanje i pripremu salata bez da ste im skinuli pola mase bjelanjka.

Zato je važno zapamtiti da uspjeh ne ovidi samo o tome kako gulite jaja već i koji korak prije.

1. Ne koristite super svježa jaja. Ona su savršena za kajgane, fritaje i kolače, dok je za tvrdo kuhana jaja bolje korisiti koji dan starija jaja. Preporuka je da su jaja sobne temeprature, ali i postoje i tvrdnje da to i nije presudno hoće li jaje poknuti za vrijeme kuhanja.
2. Jaja se dodaju u kipuću a ne hladnu vodu. Tako skuhana jaja se lakše gule od onih koja su dodana u hladnu vodu. Ali kada kažemo da se jaja dodaju, mislimo na savjet da to učinite nježno i uz pomoć žlice ili mrežice, nikako ne ubacajući jaje u posudu rukom.
3. Jaja se kuhaju u jednom sloju kako se međudsobno ne bi polupala za vrijeme kuhanja.
4. I vrijeme je važno. Zato je važno namjestiti tajmer. 7 minuta je dovoljno za tvrdo kuhana jajas mekšim žutanjkom te 10 za tvrdo tvrdo kuhana jaja. Ukoliko su jaja veća dodajte koju minutu.
5. Tajna uspješnog guljenja jaja krije se u ledenoj kupki. Zato pripremite posudu s ledeno hladnom vodom te jaja iz posude u kojoj su se kuhala prenesite o zdjelu s ledenom vodom. Ostavite ih da se potpno ohlade ili barem 2 do 3 minute.
6. Jaja, još malo topla, gulite pod mlazom vode. To pomaže da kad gulite jaja te pronađete zračni prostor ispod ljuske da odvojite veći dio ljuske bez pucanja površne bjelanjka.
7. Jaja koja ne mislite odmah koristiti ostavite neoguljena, čak ih u hladnjaku možete čuvati i do tjedan dana.