KAKO PRAVILNO KORISTITI GUSTIN ILI KUKURUZNI ŠKROB: 6 načina za primjenu u kuhinji

Gustin ima široku primjenu, a ovo je 6 načina kako ga koristiti u kuhinji.

Shutterstock

Gustin je škrobno brašno koje se dobiva najčešće iz kukuruza, ali može i iz krumpira ili riže i čest je sastojak u domu, a koristi se u kulinarske, industrijske i kućanske svrhe - od uklanjanja mrlja do zgušnjivača umaka.

Izvrsno upija vlagu i to ga svojstvo čini iznimno korisnim, ali je zbog toga važno pravilno ga skladištiti. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi gdje na njega neće utjecati vlaga iz okoline.

Inače, kukuruzni škrob u prehrani može imati brojne dobrobiti za naše tijelo jer u malim količinama hrani živčane stanice i potiče rast mišićnih vlakana, pokreće proces čišćenja tkiva od toksina. Može sniziti razinu šećera u krvi i održavati je na željenoj razini pa se često preporučuje osobama s dijabetesom. Doprinosi normalizaciji procesa zgrušavanja krvi, smanjuje rizik od razvoja hipertenzije i anemije. 

Proizvodi na bazi kukuruznog škroba pozitivno utječu na stanje živčanog sustava, mogu ublažiti simptome epilepsije, depresije i popraviti raspoloženje nakon dugotrajnog stresa.

Saznajte kako se sve može koristiti u kuhinji i koje namirnice može zamijeniti.

1. Zgušnjavanje umaka i variva

Postoje razni načini za zgušnjavanje umaka i variva – možete napraviti zapršku s brašnom i uljem, dodati žumanjak ili brašno u vodu. Ali ako ne želite raditi klasičnu zapršku, brz način za zgušnjavanje je smjesa od gustina ili kukuruznog škroba. Jednostavno ga pomiješajte s malo vode (ili mlijeka) i umiješajte u umak ili varivo.

Shutterstock 

2. Dodatna hrskavost

Sljedeći put kada poželite da vaša piletina, riba ili povrće bude hrskavije, pokušajte posipati ih gustinom umjesto brašnom. Kukuruzni škrob upija više vlage i pomaže u sprječavanju stvaranja glutena, a sve to pomaže da meso bude hrskavije.

3. Za nadjev od voća u kolačima

Razlijevanje tekućine iz voća u pitama čest je problem kad se pita peče. Kako vam voćna pita ne bi bila previše vodenasta, prelijte voće gustinom. To će apsorbirati vlagu koju oslobađa voće tijekom kuhanja i pečenja, pa pita neće biti natopljena tekućinom.

Shutterstock 

4. Sprječava žilavost omleta

Za savršeno pahuljaste omlete, pokušajte dodati prstohvat kukuruznog škroba jajima prilikom mućenja. Žilavi omleti obično su rezultat prebrzog kuhanja jaja – bjelančevine jaja se 'zalijepe', gubi se vlaga, a jaja postaju žilava. Gustin štiti jaja od prebrzog isušivanja.

5. Vege zamjena za jaja

Gustin odlično funkcionira kao zamjena za jaja u veganskoj prehrani. Upotrijebite 1 žlicu kukuruznog škroba zajedno s 3 žlice tople vode i umutite.

6. Uklanja masne mrlje

Prskanje masnoće po odjeći je uobičajeno kad kuhate, a zna se dogoditi i kad jedete. Masnu mrlju jednostavno pospite s malo gustina i ostavite 15-ak minuta da upije ulje. Dodajte vode (dovoljno da napravite pastu) i istrljajte mrlju. Isperite i vidjet ćete kako mrlja nestaje pred vašim očima!