Smeđi maslac daje slatkoću slanim jelima i dočarava ukus orašastih plodova kad ih nema u receptu, piše StvarUkusa. Radi se o maslacu koji se zagrijava dok ne postane zlatnosmeđi i prošaran "zlatnim" točkicama. To maslacu daje izuzetnu orašastu aromu, toliko da ga Francuzi nazivaju maslacem od lješnjaka. Kada radite smeđi maslac, zagrijavate ga dok proteini u mliječnim krutim tvarima ne postanu smeđi i to nije nužno karamelizacija, to se događa sa šećerima na malo višoj temperaturi, ali je slično. Daje mu prepečeni okus i zlatnu boju. Dok se to događa ispari i voda pa ćete izgubiti oko 15-20% ukupne težine.
Kako pripremiti smeđi maslac?
Narežite maslac (kako biste ubrzali proces topljenja), stavite ga u tavu na srednje jaku vatru i pričekajte da se čarolija dogodi! Ovo su faze do kojih ćete doći na putu do smeđeg maslaca.
Faza zgrušavanja:
Kako se maslac topi i voda koja sadrži počinje ključati, čvrsta materija će se odvojiti od masnoće i isplivati na vrh u grudicama. Ako biste u ovoj fazi prosijali to, ostao bi vam pročišćeni maslac. Saznajte kako napraviti domaći maslac.
Faza pjene:
Kako voda isparava, mjehurići će se smanjivati u veličini, ali povećavati volumen. Ovo je faza stvaranja pjene - potrebno je često miješanje kako bi se spriječilo hvatanje krutih tvari i njihovo gorenje. Mjehurići vam mogu zakloniti pogled na proces, stoga povremeno podignite tavu s vatre i pustite da se pjena spusti kako biste mogli pratiti boju. Možete se zaustaviti bilo gdje između svijetlo preplanule i tamno jantarno smeđe, ali imajte na umu da što je boja tamnija, to je sličnija karameli. Nemojte dopustiti da dodatno potamni jer će u suprotnom imati gorak okus.
Završna faza:
Kada ste zadovoljni bojom, ulijte ga u čistu posudu kako biste zaustavili proces kuhanja. Ohladite i spremite u hladnjak ili zamrzivač.