Najlakši recept za domaći sok od bazge bez konzervansa

Saznajte kako pripremiti najpopularniji sezonski napitak koji podsjeća na djetinjstvo.

Shutterstock

Nekada su naše bake, čim bi došlo proljeće, odlazile brati cvjetove bazge, kako bi pripremile jedan od najfinijih sokova. Osim osvježavajućeg okusa i lijepog mirisa, ovaj napitak je i izuzetno zdrav. Cvjetovi su izuzetno bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenom, rutinom i vitaminom C, a sadrže i alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vitamine A, B i C. 

Sastojci:

  • 50 cvjetova bazge
  • 6 L vode
  • 2,5 kg šećera
  • 8 limuna
Shutterstock 

Priprema:

Cvjetove dobro operite i potopite u hladnu vodu. Ostavite ih da odstoje 24 sata, a zatim procijedite. Zatim cvjetove stavite u lonac, pa prelijte vodom, šećerom i sokom od 8 limuna. Kuhajte dok ne provrije i dok se šećer ne otopi. Nakon toga isključiti i ostaviti da se ohladi. Ponovno procijedite kroz čistu gazu, pa ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: Stvar ukusa