Kako se radi gusti sok od aronije

Donosimo vam recept za sok od aronije.

kat-von-wood-j9tHd6ELrEA-unsplash

Sok od aronije ima brojne dobrobiti, ali treba ga pravilno koristiti. Ne smije se pretjerivati sa sokom od aronije. Poznato je da se dnevno može popiti samo 0.3 dcl soka od aronije.

Sastojci:

1 kilogram svježih aronija bobica
1/2 šalice vode
1/2 šalice šećera

Pripema: 

Najprije operite bobice aronije u hladnoj vodi i uklonite sve trule ili oštećene bobice. Stavite aronije u posudu za kuhanje i dodajte pola šalice vode. Zagrijte aronije na srednje jakoj vatri dok ne počnu ključati.

Smanjite vatru na nisku razinu i kuhajte aronije na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući. Nakon 15 minuta pripreme gustog soka od aronije, one će omekšati i raspasti se.

Uklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi. Kada se smjesa ohladi, možete je procijediti kroz gazu ili cjedilo kako biste uklonili koštice i ostatke pulpe.

Ulijte gusti sok od aronije u drugu posudu i dodajte šećer. Promiješajte dok se šećer ne otopi. Vratite posudu sa sokom na vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sok ne zgusne na željenu gustoću. To bi trebalo trajati otprilike 15-20 minuta.

Kada se sok dovoljno zgusne, uklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi. Pripremljeni gusti sok od aronije ulijte u staklenke i čuvajte ga u hladnjaku.

izvor: net.hr