Nekada su naše bake, čim bi došlo proljeće, odlazile brati cvjetove bazge, kako bi pripremile jedan od najfinijih sokova. Osim osvježavajućeg okusa i lijepog mirisa, ovaj napitak je i izuzetno zdrav. Cvjetovi su izuzetno bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenom, rutinom i vitaminom C, a sadrže i alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vitamine A, B i C.
Sastojci:
- 50 cvjetova bazge
- 6 L vode
- 2,5 kg šećera
- 8 limuna
Priprema:
Cvjetove dobro operite i potopite u hladnu vodu. Ostavite ih da odstoje 24 sata, a zatim procijedite. Zatim cvjetove stavite u lonac, pa prelijte vodom, šećerom i sokom od 8 limuna. Kuhajte dok ne provrije i dok se šećer ne otopi. Nakon toga isključiti i ostaviti da se ohladi. Ponovno procijedite kroz čistu gazu, pa ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice