Domaći kuhar Tomislav Špiček, koji je široj javnosti postao poznat kao jedan od članova žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!", jednom je prilikom za Večernji list podijelio savjete kako skuhati savršenu sarmu.
Sarma je jedno od najpopularnijih, ako ne i najpopularnije zimsko jelo za koje postoji bezbroj recepata i trikova, a mnogi se prenose generacijama i u obiteljima. Doznajte kojih 4 pravila se drži Špiček.
1. Kiseli kupus
Poznati kuhar rekao je da je zelje, odnosno kupus jedno od četiri najvažnija pravila kod pripreme ovog jela. Naglasio je da nije svaki kupus za sarmu jer neke vrste kupusa bolje su za salatu ili prilog. Savjetuje da odaberete svježe zelje koje ćete sami ukiseliti jer će tako imati posevan okus. Naravno, nemaju svi mogućnosti kiseliti kupus pa kuhar predlaže da svakako nabavite domaći na tržnici jer je ukusniji nego vakuumirani u trgovinama.
Kuhar savjetuje da prije nego što ćete ga kuhati, probate kupus jer ako je previše kiseo ili slan, isperite ga vodom.
2. Mljeveno meso
Meso je druga važna stavka. Špiček preporučuje da u sarmi koristite isključivo svinjetinu, nikako mješavinu svinjetine i junetine. Kod kupovine mesa, svakako od mesara tražite da vam izmelje dijelove svinjske plećke i vrata.
3. Dimljeno meso
Treći savjet odnosi se na dimljeno meso koje sarmi daje posebnu aromu i okus, tzv. šmek.
4. Koliko dugo kuhati sarmu?
I četvrti savjet odnosi se na način kuhanja. Prema mišljenju poznatog kuhara, sarma je najbolja kada se priprema na starinskoj peći na drva. Ako nemate peć na drva, na štednjaku je morate ostaviti da krčka dva do tri sata na laganoj vatri, rekao je za Večernji.