Omiljeno jelo tijekom zimskih meseci je sarma. S tradicionalnim receptima ne treba se previše igrati, ali morate isprobati sarmu na malo drugačiji način - sarmu iz pećnice. U nastavku pogledajte recept.
Sastojci
900 g mljevene junetine
2 crvena luka
150 griže
50 g slanine
2 jaja
20 gsoli
0,5 vezice peršina
½ žličicepapra
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica ljute mljevene paprike
3 žliceulja
4 režnja češnjaka
1 glavica kiselog kupusa
Preljev
2 lovorova lista
300 g suhog mesa ili slanine ako želite, ne morate
2g oveđe kocke
1 l vode
200 ml pasirane rajčice
Priprema
1. Dinstajte luk
Narežite luk na što sitnije kao i slaninu. Na ulju prodinstajte luk i slaninu pa dodajte meso, nakon što je meso lagano promijenilo boju dodajte sitno narezani češnjak, sol, papriku i papar.
2. Pripremite smjesu
Malo prohladite pa umiješajte jaja, rižu i peršin. Zatim sve dobro promiješajte.
3. Napunite sarme
Punite listove kiselog kupusa mesom, a na dno posude za pečenje narežite kiseli kupus koji vam je višak i po njemu slažite smotane sarme, između njih po želji stavite suho meso ili slaninu.
4. Ispecite
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, zalijte sarmu temeljcem od goveđe kocke i vruće vode te pasiranom rajčicom, dodajte lovorov list te prekrijte folijom.
Pecite pa nakon 1 sata okrenite sarmice, smanjite temperaturu na 170 stupnjeva te pecite još pola sata. Nakon toga skinite foliju i zapecite još pola sata (po potrebi dodajte malo tople vode ili temeljca). Poslužite uz pire krumpir.
izvor: index.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice