Omiljeno jelo tijekom zimskih meseci je sarma. S tradicionalnim receptima ne treba se previše igrati, ali morate isprobati sarmu na malo drugačiji način - sarmu iz pećnice. U nastavku pogledajte recept.

Sastojci

900 g mljevene junetine
2 crvena luka
150 griže
50 g slanine
2 jaja
20 gsoli
0,5 vezice peršina
½ žličicepapra
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica ljute mljevene paprike
3 žliceulja
4 režnja češnjaka
1 glavica kiselog kupusa

Preljev

2 lovorova lista
300 g suhog mesa ili slanine ako želite, ne morate
2g oveđe kocke
1 l vode
200 ml pasirane rajčice

sarma iz pećnice
Shutterstock 

Priprema

1. Dinstajte luk

Narežite luk na što sitnije kao i slaninu. Na ulju prodinstajte luk i slaninu pa dodajte meso, nakon što je meso lagano promijenilo boju dodajte sitno narezani češnjak, sol, papriku i papar.

2. Pripremite smjesu

Malo prohladite pa umiješajte jaja, rižu i peršin. Zatim sve dobro promiješajte.

3. Napunite sarme

Punite listove kiselog kupusa mesom, a na dno posude za pečenje narežite kiseli kupus koji vam je višak i po njemu slažite smotane sarme, između njih po želji stavite suho meso ili slaninu.

4. Ispecite

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, zalijte sarmu temeljcem od goveđe kocke i vruće vode te pasiranom rajčicom, dodajte lovorov list te prekrijte folijom.

Pecite pa nakon 1 sata okrenite sarmice, smanjite temperaturu na 170 stupnjeva te pecite još pola sata. Nakon toga skinite foliju i zapecite još pola sata (po potrebi dodajte malo tople vode ili temeljca). Poslužite uz pire krumpir.

izvor: index.hr