11. studenog slavi se Martinje, kada se tradicionalno mošt pretvara u vino i "krsti se mlado vino". Kuhano vino jedan je od omiljenih zimskih napitaka u kafićima i na uličnim sajmovima, ali mnogi ga pripremaju i kod kuće. Iako postoje razni recepti koji se najviše razlikuju u odabiru začina, profesionalci tvrde da mnogi griješe u istim stvarima kod kuhanja vina.
Roni Ginach, somelijerka, uvoznica i distributerka prirodnog vina, otkrila je pet pravila za najbolje kuhano vino, ali i u čemu većina griješi kod pripreme ovog toplog napitka.
1. Neka bude jednostavno
Kupite dobro vino, ali nemojte pretjerati. Ne bi trebalo biti najjeftinije, jer ćete ga piti i želite da je kvalitetno, ali ne morate se ni razbacivati skupom bocom jer će tijekom procesa kuhanja izgubiti dio svog prirodnog okusa.
2. Temperatura je ključna
Nemojte dopustiti da zavri jer će se šećer početi karamelizirati i velika je mogućnost da zagori. Dobit ćete čudan okus, najbolje je da kuhano vino kuha malo ispod točke vrenja desetak minuta.
3. Odabir začina ovisi o vrsti vina
Vina svježijeg okusa bolje se slažu sa "zelenim" začinima, poput kardamoma ili čak bosiljka, dok vina punijeg okusa dobro idu uz zimske arome poput cimeta i muškatnog oraščića.
4. Eksperimentirajte s dodacima
Stručnjakinja kuhanom vinu dodaje i mandarine i suho voće. Odaberite omiljene zimske arome i dodajte ih vinu.
5. Probajte kuhano bijelo vino
Ako većinom kuhate crno vino, probajte i bijelo. Osvježavajuća varijanta omiljenog zimskog napitka također se savršeno slaže s cimetom, ali i rakijom.