Osim kuhanog vina, zimi se piju i razni punčevi. Donosimo vam recept za švedski punč julglogg. Ovaj napitak skuhajte kod kuće ovih blagdana, a možete ga poslužiti na dva načina - vruć i hladan.
Sastojci za 8-10 osoba
- 2 l crnog vina
- 1/2 rakije aquavit
- 35 dag grožđica
- 3 naranče
- 2 limuna
- 50 dag šećera u prahu
- 3 komadića cimeta
- 15-20 klinčića
- 10 zrna kardamona
Kako pripremiti
Skuhajte
Ulijte vino i polovicu rakije u emajlirani lonac. Dodajte šećer, oprane grožđice i sve začine zavezane u komadić gaze. Operite neprskane naranče i limune. Narežite i dodajte vinu. Zagrijavajte na srednjoj temp. Čim se pojave mjehurići, maknite lonac sa štednjaka.
Ostavite da odstoji
Poklopite i ostavite 10-ak min. Ako ga namjeravate poslužiti vruć, nakon što odstoji, izvadite sve začine u gazi i kolutove limuna i naranče. Ulijte preostalu rakiju. A želite li ga poslužiti hladnog, ostavite poklopljen dok se sasvim ne ohladi pa tek tada izvadite gazu sa začinima.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice