Marelice su superzdravo ljetno voće, sezona im još traje, a iako su preukusne svježe, odlične su u kolačima, bilo biskvitnim bilo kremastim ili u pitama. Iskoristite sezonu ovog ukusnog slatkog voća i napravite pravu osvježavajuću ljetnu tortu po talijanskom receptu.
Recept za tortu s marelicama
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 60 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 8 g vanilin šećera
- 120 g maslaca
- 1 limun
- 1 jaje
Za nadjev:
- 10 marelica
- 350 g krem sira
- 60 g šećera
- 100 ml jogurta
- 30 g gustina ili kuruznog škroba
- 1/2 limuna
- 2 jaja
- listići badema
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, vanilin šećer. Zatim naribajte smrznuti maslac, pa pomiješajte s ostalim sastojcima. Dodajte limunovu koricu i jaje, pa zamijesite tijesto. Tijesto utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak na pola sata. Marelicama izvadite koštice, pa polovice rasporedite po tijestu.
Krem sir umutite sa šećerom, jogurtom i sokom od limuna, zatim dodajte jaja i škrob i opet izmiksajte mikserom. Nadjev prelijte preko voća, pa preko toga posložite preostale polovice marelica i pospite listićima badema. Pecite u pećnici na 200°C oko 40 minuta. Po želji gotovu tortu pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa