Marelice su jedno od najzdravijeg voća našeg podneblja, a osim u svježim plodovima, u njima možete uživati kroz razna jela, od sokova, voćnih kolača do namaza, džema, pekmeza i marmelade. Sada i sami možete skuhati domaći džem bez konzervansa i uživati u punom slatkom okusu ove omiljene ljetne voćke.

Sastojci:

5 kg marelica, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
2 kg šećera (najviše)

Starinski recept za džem od marelica
wilfred-wong-3o1PDQQVjqY-unsplash 

Priprema

Marelice razrežite na pola i posložite ih u posudu. Stavite posudu na štednjak, poklopite i kuhajte marelice do 15 minuta na jakoj vatri. S vremena na vrijeme podignite poklopac i promiješajte ih da ne zagore. Ne smije se dodavati tekućina jer će marelice odmah pustiti sok i u njemu se pirjati.

Nakon 15 minuta smanjite vatru i kuhajte marelice sljedećih sat vremena. Cijelo vrijeme morate paziti na njih da ne zagore.

Nakon sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuhajte još 20 minuta. Maknite ih s vatre, nakon tih 20 minuta, pa ulijte u malo zagrijane staklenke. Zatvorite staklenke i pustite da se džem ohladi. Čuvajte na tamnom i suhom mjestu!