Marelice su jedno od najzdravijeg voća našeg podneblja, a osim u svježim plodovima, u njima možete uživati kroz razna jela, od sokova, voćnih kolača do namaza, džema, pekmeza i marmelade. Sada i sami možete skuhati domaći džem bez konzervansa i uživati u punom slatkom okusu ove omiljene ljetne voćke.
Sastojci:
5 kg marelica, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
2 kg šećera (najviše)
Priprema:
Marelice razrežite na pola i posložite ih u posudu. Stavite posudu na štednjak, poklopite i kuhajte marelice do 15 minuta na jakoj vatri. S vremena na vrijeme podignite poklopac i promiješajte ih da ne zagore. Ne smije se dodavati tekućina jer će marelice odmah pustiti sok i u njemu se pirjati.
Nakon 15 minuta smanjite vatru i kuhajte marelice sljedećih sat vremena. Cijelo vrijeme morate paziti na njih da ne zagore.
Nakon sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuhajte još 20 minuta. Maknite ih s vatre, nakon tih 20 minuta, pa ulijte u malo zagrijane staklenke. Zatvorite staklenke i pustite da se džem ohladi. Čuvajte na tamnom i suhom mjestu!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice