Brzi kolači ponekad su najbolja opcija, pogotovo za dane kad ne stignemo puno vremena provoditi u kuhinji, a želimo zasladiti dan, ili kad nas iznenade neočkivani gosti. Iako nas na djetinjstvo uglavnom podsjećaju malo raskošniji i kompliciraniji kolači, vjerujemo da je svaka baka napamet znala recept za brzi biskvitni kolač sa sezonskim voćem.

Ovaj kolač s višnjama gotov je za manje od sat vremena i to sa sastojcima koje vjerojatno već imate kod kuće.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza
  • šećer u prahu

Priprema:

Jaja umutite mikserom dok ne postanu pjenasta. Postupno dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte dok se šećer sasvim ne otopi. Postupno dodajte jogurt i nastavite miksati. Zatim dodajte ulje i još malo izmiksajte.

Smanjite brzinu miksera na najmanju. Postupno žlicu po žlicu dodavati prosijano brašno. Na kraju dodajte prašak za pecivo i nastavite još malo miksati dok se smjesa ne sjedini i razbiju grudice.

Smjesu ulijte u već podmazan i pobrašnjen protvan (39x25cm). Višnje očistite od koštica i ocijedite od viška tekućine. Pospite ih grizom i malo zarolajte. Pripremljene višnje poslažite u tepsiju. Malo višanja možete utisnuti, a neke možete ostaviti gore.

Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-35 minuta. Izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu.