Slastice bez pečenja idealne su u vrućim ljetnim danima, jer se jednostavno i brzo pripremaju. Pijesak torta je jedan od najpoznatijih kolača bez pečenja, a ova kremasta kombinacija s keksima, kokosom i orasima bila je jedna od omiljenih poslastica u bivšoj državi i posebno su je voljela djeca.
Recept za pijesak tortu
Sastojci:
- 1 litra mlijeka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 200g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 150 g mljevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mljevenih oraha
Za glazuru:
- 50 g mliječne čokolade
- 50 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.
U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.