PIJESAK TORTA: Jedna od najpoznatijih slastica bez pečenja bila je popularna u Jugoslaviji, a posebno je vole djeca

Torta s keksima, orasima i kokosom se ne peče, a neodoljivo je kremasta.

Shutterstock ilustracija

Slastice bez pečenja idealne su u vrućim ljetnim danima, jer se jednostavno i brzo pripremaju. Pijesak torta je jedan od najpoznatijih kolača bez pečenja, a ova kremasta kombinacija s keksima, kokosom i orasima bila je jedna od omiljenih poslastica u bivšoj državi i posebno su je voljela djeca.

Recept za pijesak tortu

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 130 g šećera
  • 4 pudinga od vanilije
  • 200g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenog keksa
  • 120 g kokosa
  • 170 g mljevenih oraha

Za glazuru:

  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja
Shutterstock 

Priprema:

U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.

U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.