Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača. Pronašli smo recept za njegovu omiljenu slasticu, koja je dobila ime po njemu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a bit će glavna zvijezda na vašem stolu svaki put kada ćete je pripremati.

Recept za Titov kolač 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 5 žlica kuhane crne kave - hladne
  • 5 punih žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice ulja
Najbolji recept za Titov kolač
Shutterstock 

Za prvu kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 5 punih žlica brašna
  • 2 žumanjka

Za drugu kremu:

  • 200 g margarina
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 žlice oraha

Priprema:

Biskvit: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodati ulje, ohlađenu skuhanu kavu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve miksati dok se ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Prva krema: U mlijeko dodati žumanjke i brašno i umutiti mikserom. Zatim staviti na vatru da lagano prokuha da se napravi puding.

Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.

Obje kreme sjediniti. Na koru namazati bogat sloj kreme, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.