STARI BOSANSKI RECEPT ZA TULUMBE: Sočan zaliveni kolač uspijeva svima, hrskav izvana, a mekan iznutra

Ovaj tradicionalan kolač paše uz kavu.

Shutterstock

Baklave, hurmašice i tulumbe tradicionalni su kolači u Bosni, a vuku porijeklo iz Turske. Ovaj recept za tulumbe je toliko jednostavan da uspijeva svima.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 5 jaja
  • 400 ml vode
  • 150 ml ulja

Za sirup/preljev:

1l vode

700 g šećera

Priprema:

Prokuhajte šećer u vodi pa ohladite.

Prokuhajte vodu, ulje i sol, a u drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U kipuću vodu dodajte brašno i miješajte dok se sve ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajte jaja i dobro izmiješajte.

Pomoću slastičarske šprice ili kalupa oblikujte tulumbe i pržite u ulju dok ne pozlatne te izvadite da se ocijede. Zatim ih stavite u sirup i prelijte da ga dobro upiju, a poslužite ih ohlađene.