Nives Celzijus jednom je prilikom otkrila da obožava čokoladu i sve slastice od čokolade pa joj je tako i čokoladni souffle jedan od omiljenih kolača.
Vjeruje se da souffle potječe iz Francuske početkom 18. stoljeća, a prvi put se spominje u kuharici Vincenta La Chapellea, kuhara vojvode od Orleansa. Soufflé je brzo postao popularan u Francuskoj, a do kraja 18. stoljeća bio je uobičajeni desert u francuskim kućanstvima.
Souffle kakav poznajemo danas obično se povezuje s francuskim kuharom Marie-Antoineom Carêmeom početkom devetnaestog stoljeća koji je razvio recept i zaslužan je za njegovu popularizaciju.
Za pripremu ovog sofisticiranog deserta je potrebno malo truda i strpljenja, ali rezultat će oduševiti vaše ukućane i goste. Kombinacija savršeno pečenog napuhanog tijesta (zbog čega ga zovu nabujak) i kremastog punjenja zavodi i najizbirljivije nepce.
Recept za čokoladni souffle
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice mlijeka (hladnog)
- 100 g tamne čokolade
- 1 žumanjak
- 2 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- kakao
- prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zdjelicu dobro premažite maslacem (dno i stranice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite svaku zdjelicu da ispadne višak šećera. U loncu rastopite maslac pa dodajte brašno i pržite minutu uz stalno miješanje. Paziti da ne zagori. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Maknite s vatre i ulijte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Posolite i dodajte vaniliju, promiješajte i ostavite da se ohladi nekoliko minuta, zatim dodajte žumanjke i sjedinite.
Istucite bjelanjke pa postepeno dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. U smjesu postupno dodajte bjelanjak i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u zdjelice, očistite rubove od ostataka smjese da se souffle digne. Posudice posložite u tepsiju, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i poslužite.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
Izvor: Stvar ukusa