Jedna od najpoznatijih slastica na svijetu zasigurno je austrijska sacherica.
Recept za sacher tortu
Sastojc za koru:
6 jaja
150g maslaca
130 g čokolade s 55% kakaovca
100g šećera
100 g šećera u prahu
140 g brašna
1 mahuna vanilije (po želji)
200g pekmeza od kajsije
200g šećera
125 ml vode
150 g čokolade s 55% kakao
Priprema:
Odvojite žumanjak i bjelanjak. Bjelanjke istucite i dodajte šećer. Posebno umutite maslac sa žumanjcima, zatim otopljenu čokoladu.
U smjesu prosijte brašno i dodajte prethodno umućene bjelanjke. Stavite papir za pečenje i smjesu u okrugli kalup s odvojenim stranama koje se mogu odvojiti.
Pecite 10 minuta s odškrinutim vratima pećnice na temperaturi od 170 stupnjeva (pećnica mora biti zagrijana prije stavljanja kore). Zatim još 50 minuta na istoj temperaturi sa zatvorenim vratima. Ostaviti dvadesetak minuta da se ohladi pa biskvit prepolovite.
Otopite čokoladu, šećer i vodu. Ohladite pa sredinu napunite domaćim pekmezom od marelica, a zadnju koru prelijte otopljenom čokoladom. Poslužite uz šlag.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice