Još jedan starinski kremasti kolač s biskvitom od oraha i čokolade i lisnatim tijestom koji su mnogi obožavali u djetinjstvu u narodu zovu juliška, Jelin kolač, Juliš, julka ili juli pita. Ovaj tradicionalni kolač priprema se od jednostavnih namirnica i lako se priprema.
Recept za juli pitu
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
Za biskvit:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 4 žlice kakaa ili 100 g otopljene čokolade
- 80 g mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
Za kremu:
- 600 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žlice gustina
- 250 g margarina
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Lisnato tijesto razvaljajte, izbockajte vilicom i pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
Za biskvit otopite čokoladu na pari i odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite žumanjke, dodajte otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Smjesu lagano umiješajte u bjelanjke.
Ovako pripremljeno tijesto izlijte u kalup na jednu pečenu koru lisnatog tijesta. Pecite oko 20-30 minuta na 180 stupnjeva.
U malo mlijeka pomiješajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad prokuha dodajte smjesu i nastavite kuhati dok se ne zgusne. Ohladite kremu pa umiješajte margarin. Na pečeni biskvit izlijte kremu i prekrijte drugim slojem pečenog lisnatog tijesta.