Jedna od najpopularnijih kremastih slastica iz djetinjstva je šampita ili šaumšnita. Radi se o starinskom kolaču koji se priprema od jednostavnih i jeftinih namirnica. Kombinacija mekanog biskvita i pahuljaste kreme nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Po želji je možete preliti s čokoladnom glazurom ili naribati čokoladu.

Recept za šampitu

Sastojci:

Za biskvit:

  • 7 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 70 ml mlijeka
  • 70 ml ulja
  • 100 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Za šlag:

  • 7 bjelanjaka
  • 400-500 g šećera
  • 50 ml vode
Jednostavan recept za šampitu
Shutterstock 

Priprema:

Žumanjke i šećer pjenasto umutite, ulijte mlijeko, promiješajte, zatim ulijte ulje i brašno s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen kalup i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.

Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg, a šećer otopite s vodom. Zatim u snijeg dodajte dobiveni sirup i mutite još 15 minuta. Prelijte preko kore i pecite u pećnici još 5 minuta, dok se ne stvori korica. Ohladite na sobnoj temperaturi pa preselite u hladnjak.

Za glazuru naribajte ili otopite čokoladu.