Jedna od najpopularnijih kremastih slastica iz djetinjstva je šampita ili šaumšnita. Radi se o starinskom kolaču koji se priprema od jednostavnih i jeftinih namirnica. Kombinacija mekanog biskvita i pahuljaste kreme nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Po želji je možete preliti s čokoladnom glazurom ili naribati čokoladu.
Recept za šampitu
Sastojci:
Za biskvit:
- 7 žumanjaka
- 100 g šećera
- 70 ml mlijeka
- 70 ml ulja
- 100 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Za šlag:
- 7 bjelanjaka
- 400-500 g šećera
- 50 ml vode
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutite, ulijte mlijeko, promiješajte, zatim ulijte ulje i brašno s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u nauljen i pobrašnjen kalup i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg, a šećer otopite s vodom. Zatim u snijeg dodajte dobiveni sirup i mutite još 15 minuta. Prelijte preko kore i pecite u pećnici još 5 minuta, dok se ne stvori korica. Ohladite na sobnoj temperaturi pa preselite u hladnjak.
Za glazuru naribajte ili otopite čokoladu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice