Medena pita jedna je od starinskih kolača za koji je potrebno izdvojiti malo više vremena za pripremu. Dobila je ime po prhkim korama koje se pripremaju od meda, cimeta i začina za medenjake, a ovakva kombinacija sastojaka čini poznatu deliciju jednostavno neodoljivom.

Sastojci:

Za kore:

1 jaje
1 žumanjak
4 žlice šećera
4 žlice meda
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka
80 g maslaca
500 g brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 žličica začina za medenjake

Za nadjev:

320 ml slatkog vrhnja
320 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g gustoće
50 g brašna
250 g maslaca

Recept za medenu pitu
Shutterstock 

Priprema:

Jaje i žumanjke pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte med, mlijeko i ulje. Sve dobro izmiksajte, pa dodajte maslac sobne temperature, te prosijano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na 4 jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispeći i preostale kore. Poredajte kore jednu na drugu s pek papirom i ostavite da se ohlade.

U lonac ulijte slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer, pa upalite smjesu da se zagrije. Mlijeko i gustin pomiješajte u zdjeli, dobro promiješajte, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. U zagrijano slatko vrhnje ulijte kondenzirano mlijeko i brašno te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga izmiksajte pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Skinite pek papir s kora, pa prvu premažite kremom. Na to staviti drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo namažite kremu. Zatim stavite treću koru, premažite kremom, i na kraju stavite četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u hladnjaku, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

 Izvor: Stvar ukusa