Jabuka je kraljica jesenskog voća, a deserti i slastice u kojima je glavna zvijezda bili su jako česti u prošlosti. Pripremite ovaj njemački kolač, vrlo jednostavan biskvit s nadjevom od jabuka i mirisnim cimetom te posipom od badema.
Recept za njemački kolač s jabukama
Sastojci:
1,5 šalica brašna
1/4 šalice + 3 žlice maslaca
1/3 šalice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje
3/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
Nadjev:
4-5 jabuka
1 žlica soka od limuna
1/2 žličice cimeta
Dodatno:
2/3 šalice brašna
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 žličice soli
1/2 žličice cimeta
1/4 šalice maslaca
1/3 šalice badema u listićima
Priprema:
Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u hladnjak da se stegne.
Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u hladnjak.
Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz hladnjaka, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.