Za jabuku se može reći da je kraljica voća na našim prostorima, a iako nije najpopularnije voće koje se jede kao desert, u kolačima i slasticama je najčešće. Kolači s jabukama pripremaju se od ljeta do zime, a nema kuće koja nema neki svoj tradicionalan obiteljski recept za pite, štrudle, pogače s ovim plodovima.

Recept za kolač s jabukama

Sastojci:

  • pola šalice smeđeg šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1/4 žličice cimeta
  • pola šalice vode
  • 6 jabuka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica maslaca
  • 4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  • 1/8 žličice soli
  • 2/3 šalice šećera
  • 2 šalice mlijeka
  • 5 tankih kriški kruha

Priprema:

1. Pomiješajte smeđi šećer, gustin i cimet. Dodajte vodu dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte narezane jabuke. Kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne počne ključati. Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i umiješajte limunov sok i maslac.

2. U većoj zdjeli pjenasto istucite žumanjke. Postupno dodajte sol i 1/3 šalice šećera. Miksajte dok smjesa ne postane gusta i poprimi boju limuna. Umiješajte mlijeko.

3. Kriške kruha umočite u smjesu od jaja i držite u smjesi barem jednu minutu. Kruh složite u tepsiju i gore prelijte smjesom od jabuka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 do 30 minuta.

4. Za to vrijeme istucite bjelanjke i uz mućenje postepeno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Prelijte preko pečenog kolača i pecite još 10-15 minuta. Poslužite dok je još toplo.