Za razliku od bosanske pite od bundeve koja se priprema od vučenog tijesta, narodi Sjeverne Amerike zovu tart od prhkog tijesta i s kremom od bundevepumpkin pie. Tradicionalno se priprema u listopadu i studenom oko Halloweena i za američki Dan zahvalnosti. Budući da i kod nas počinje sezona bundeve ili tikve, obavezno probajte ovaj jednostavan, a preukusan recept.
Recept za tart s bundevom
Sastojci:
500 g prhkog tijesta
165 g smeđeg šećera
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/2 žličice soli
430 g pasirane bundeve
1 limenka kondenziranog mlijeka
3 jaja
Priprema:
Prhko tijesto razvaljajte, pa utisnite u kalup. Stavite u hladnjak.
Bundevu skuhajte, pa izgnječite (trebalo bi vam 430 g pasirane bundeve). U posudi pomiješajte šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Zatim dodajte pire od bundeve, jaja i mlijeko. Smjesu dobro izmiješajte i izlijte u kalup na tijesto. Po želji koru možete premazati umućenim jajem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Detaljan postupak pogledajte u videu: