Suhi kolačići i keksi od prhkog tijesta nezaobilazni su u hladnijim mjesecima, a posebno kad se bliže blagdani i obiteljska druženja. Vanilin kiflice od oraha ukusni su mekani kolačići koje znaju sve generacije. Donosimo vam najbolji recept, a mljevene orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima, pogotovo ako imate domaće.
Recept za vanilin kiflice
Sastojci:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
230 g maslaca
90 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha (možete koristiti i lješnjake ili bademe)
2 žličice ekstrakta vanilije
80 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije
Priprema:
Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.
Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.