Prhki sitni i suhi kolačići, kuglice bez pečenja i oblatne u prošlosti su bili obavezan desert na stolovima u nedjelju, i to ne samo za proslave i blagdane. Pripremali su se za goste i posluživali i prije ručka i uz kavu poslije ručka, moglo bi se reći kao slatka grickalica prije svečanijih kremastih kolača, torti, pita ili štrudli.

Svi znaju za breskvice, slatke male kolačiće boje breskve koje i oblikom neodoljivo podsjećaju na ovo slatko voće. Najbolje su po starinskom receptu, predlažemo vam da ga isprobate već ovog vikenda i iznenadite obitelj i goste.

Recept za breskvice

Sastojci:

Za tijesto:

4 jaja
250 ml ulja
100 ml mlijeka
200 g šećera u prahu
600 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
limunova korica
prstohvat soli

Za nadjev:

300 g pekmeza od kajsije
100 g mljevenih oraha
2 žlice ruma
mrvice od udubljene breskvice

Za ukrašavanje:

crvena i žuta boja za kolače
kristal šećer

Starinski recept za breskvice
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno, naribanu koricu limuna, prašak za pecivo i sol. Izmiksajte jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije, dodajte u brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite u hladnjaku oko sat vremena. Kada ste izvadili tijesto prerežite ga na dva jednaka dijela i napravite dvije role i narežite na manje komade. Nastojte da vam kuglice budu iste veličine i ostavite razmak između svake jer će tijekom pečenja narasti.

Pecite ih na 180 stupnjeva oko 15 minuta, boja biskvita treba ostati svijetla. Još tople kolačiće pažljivo izdubite tankim nožem. Stavite mrvice u zdjelu pa dodajte sve ostale sastojke za nadjev. Punite ih nadjevo, a zatim dva biskvita spojite tako da dobijete oblik breskvice. U dvije posude pomiješajte prehrambenu boju s vodom, pa breskvice umočite prvo u žutu, a zatim u crvenu boju. Malo ih procijedite pa uvaljajte u šećer.

 Izvor: Stvar ukusa