SULTANOVA SARMA - SLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA: Kremasti kolač koji se ne peče nešto je najbolje što ćete probati

Sultanova sarma ili paša lokum je brzinski kremasti kolač koji se ne peče.

mirisi_iz_majine_kuhinje/printscreen

Desert Sultanova sarma izvorno se zove sultan sarmasi, a nazivaju ga još i paša lokum. Ova slastica karakteristična je po tome što je izrazito kremasta: uopće nema tijesto, osim ako ćete po tijesto računati mrvice samljevenog keksa koje se koriste u nekim receptima za vanjski sloj kolača, dok drugi recepti umjesto keksa uključuju ribani kokos.

Blogerica Maja Gojić ima fantastične recepte za ovaj desert, a na njenom Instagramu i blogu Mirisi iz Majine kuhinje ćete pronaći nekoliko verzija ove slastice. Prenosimo vam Majin recept za Sultanovu sarmu višnjama, 

Sultanova sarma

Sastojci:

Crna krema:

600 ml mlijeka plus 200 ml
6 žlica kokosovog šećera (ili 5 žlica običnog šećera)
3 žlice kakaa
4 žlice gustina
1 žlica brašna
100 g crne čokolade
40 g maslaca

Crvena krema:

600 g višanja
300 ml vode
3 žlice kokosovog šećera
1 vrhom puna žlica brašna
1 vrhom puna žlica gustina
1 vrećica želatine

Bijela krema:

200 ml slatkog vrhnja

Podloga:

200 gr mljevenog keksa

Priprema:

Mljeveni keks stavite na lim za pečenje obložen papirom. Dobro promiješajte 200 ml mlijeka sa šećerom, kakaom, brašnom i gustinom pa ubacite u uzavrelo mlijeko (600 ml) pa kuhajte 3-4 minute. Kad dobijete teksturu pudinga, maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i maslac te mješajte dok se ne istope.

Kremu prelijte preko keksa, brzo radeći jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa pospremite u hladnjak preko noći. Višnje sa šećerom i vodom kuhajte 15 minuta pa smjesu izmiksajte. Vratite na štednjak, dodajte gustin i brašno te kuhajte dok se malo ne zgusne.

Rastopite želatinu u vrućoj kremi i ostavite da se malo ohladi. Prelijete preko čokloadne kreme i ostavite da se malo ohladi pa spremite u hladnjak na barem 3-4 sata. Istucite vrhnje u čvrsti šlag pa ga nanesite na hladnu koru. Rasjecite po dužoj strani na jednake trake i zarolajte ih.

izvor: slobodnadalmacija.hr