U jednom sloju ili na katove, obložena kremom izvana ili “naked”, manje je važno, jer se torta od mrkve voli u svim oblicima. Ovaj globalni klasik osvaja osobnošću koja izvire iz kombinacije mrkve, biskvita i krem sira, uz dodatak orašastih plodova te cimeta i naranče.
Sastojci:
200 g smeđeg šećera
180 ml suncokretova ulja (ili kokosova)
60 g grčkog jogurta
3 velika jaja
2 žličice vanilije
250 g brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraha
1/2 žličice soli
260 g fino naribane mrkve
80 - 100 g nasjeckanih oraha
po želji možete staviti i grožđice koje su vam odležale u rumu
Glazura od sira
220 g sira tipa Philadelphia, ABC ili slično
115 g putra (omekšanog na sobnoj temperaturi)
220 g šećera u prahu
2 žlice vrhnja za šlag
2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup promjera 23 do 25 cm, namastite ga i pospite brašnom. Miksajte šećer i ulje te polako dodajte jogurt, a potom i jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksajte nekoliko minuta pa ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Lagano dodajte suhe sastojke u mokre, nemojte miksati. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i orahe.
Pecite oko pola sata. Kad je biskvit gotov, pustite ga neka se skroz ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru. Istucite sir i putar na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodajte šećer u prahu, vrhnje i ekstrakt vanilije pa miksajte još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu grudice. Na kraju dodajte sol. Glazuru premažite preko hladnog biskvita i ukrasite orasima.