STARINSKI RECEPT ZA IŠLERE: Predivni blagdanski kolačići s kremom i čokoladom potječu iz Austrije, a omiljeni su kod nas

Sitni kolači nezaobilazni su na blagdanskom stolu.

Shutterstock

Blagdanski keksići počinju se pripremati i mjesec dana prije Božića, jer za razliku od kremastih kolača i kolača od dizanog tijesta mogu stajati puno duže, ako se čuvaju u zatvorenim kutijama. Na primjer, medenjaci su čak ukusniji kad odstoje više dana.

Bilo da su vam najdraži linzeri, odnosno zvjezdice s pekmezom, vanilin kiflice ili rum kuglice, ako volite čokoladu, sigurno volite i išlere.

Smatraju se jednim od najboljih primjera slastičarske tradicije Austro-Ugarske Monarhije, a potječu iz Bad Ischla, poznatog lječilišta u gornjoj Austriji, gdje je car Franjo Josip I. provodio ljeta. 1832. Johann Zauner, poznati vinar i trgovac iz Beča, odlučio je proširiti svoje poslovanje u Bad Ischl, pa je osnovao slastičarnicu "Zauner" i tamo su nastali ovi predivni kolačići. I sam austrijski car rado je posjećivao Zaunerovu slastičarnicu kako bi se počastio Ischler keksima, iako se priča da je samo tvrdio da je u slastičarnicu otišao dok je zapravo bio u posjetu ljubavnici koja je živjela u blizini.

Kombinacija su prhkog tijesta kao za linzere, ali bez pekmeza, već su spojeni kremom i preliveni čokoladom. Mogu se ukrasiti s orasima.

Sastojci za tijesto:

200 g margarina
200 g šećera
2 jaja
2 žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
400-450 g brašna

300 ml mlijeka
100 g šećera
2 žumanjka
3 žlice gustina
1 žlica ekstrakta vanile
125 g margarina

Za glazuru:

100 g čokolade
50 ml slatkog vrhnja

Shutterstock 

Priprema:

Pjenasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom. Dodajte margarin sobne temperature i zamijesite tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.

Tijesto razvaljajte i okruglim kalupom napravite krugove. Složite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10 minuta. Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ulijte mlijeko, gustin i vaniliju. Dobro promiješajte, pa kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. U posudu ulijte kremu i dodajte umućen margarin sobne temperature pa sve izmiksajte.

Jedan biskvit namažite kremom i spojite ga s drugim (kao linzere). Umočite u glazuru od čokolade koju ste napravili tako da ste otopili čokoladu sa slatkim vrhnjem. Umjesto cijelog biskvita, možete umočiti samo vrh. 

 Izvor: StvarUkusa