Nekada segriz često koristio u kuhinji, a posebno u slasticama. Ovu jednostavnu i praktičnu namirnicu svi pamtimo kao najfiniji doručak iz djetinjstva, toplo skuhan i posipan kakaom ili čokoladom u prahu. Sličan okus možete dobiti uz ovaj jednostavan recept za čokoladni kolač.
Sastojci:
100 g griza
500 ml mlijeka
100 g šećera
50 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
2 jaja
prstohvat soli
1 žličica kakaa
50 g čokolade
Priprema:
U mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i sol. Kuhajte dok ne provrije pa postupno dodajte griz. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi, zatim dodajte razmućena jaja. Promiješajte pa dodajte kakao i otopljenu čokoladu. Smjesu ulijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta. Kad se ohladi režite i ukrasite po želji.