Griz je namirnica koja se u prošlosti puno više koristila u kuhinji, a posebno u kolačima. Radi se o jednostavnoj i praktičnoj namirnici koju svi pamtimo kao najfiniji doručak iz djetinjstva, a kasnije je malo pala u zaborav. Svakako vam predlažemo da je ponovno uvedete u prehranu, a na YouTube kanalu One day One recipe pronašli smo recept za čokoladnu tortu s grizom i narančom koja se ne peče.

Recept za čokoladnu tortu s grizom i narančom bez pečenja

Sastojci:

Za prvi sloj:
600 ml mlijeka
100 g pšeničnog griza
25 g kakaa
50 g šećera
2 žlice ekstrakta vanilije
65 g tamne čokolade

Za drugi sloj:
300 ml mlijeka
35 g škroba
1 naranča
35-40 g šećera
50 g pšeničnog griza
100 ml slatkog vrhnja

Recept za čokoladnu tortu s grizom i narančom bez pečenja
Shutterstock 

Priprema:

Stavite naranču u vodu sa sodom bikarbonom i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Pomiješajte griz i kakao i dobro promiješajte pa dodajte šećer i vaniliju. U mlijeko dodajte smjesu od griza i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Smjesu od griza izlijte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Stavite u hladnjak dok pripremate drugi nadjev.

Škrob pomiješajte sa šećerom i grizom i dobro promiješajte. Ulijte sok od naranče i dodajte naribanu koricu te ostavite da odstoji. U mlijeko dodajte smjesu s grizom i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Izmiksajte slatko vrhnje, dodajte kremu i dobro izmiksajte mikserom. Stavite preko kreme od čokolade i poravnajte. Pospite naribanom čokoladom i tortu stavite preko noći u hladnjak.

Postupak pogledajte u videu: