Ljubitelji tradicionalnih turskih i bosanskih slastica kao što su baklava i tulumbe, sigurno znaju za hurmašice. Ovi mali kolačići preliveni sirupom od limuna oduševljavaju okusom i jednostavnošću pripreme, a ovaj recept uključuje griz, orahe i lješnjake.
Sastojci:
125 g maslaca
1 šalica ulja
1 šalica jogurta
1 jaje
1 šalica griza
1 žlica sode bikarbone
1 žlica octa
3,5-4 šalice brašna
Za sirup:
3 šalice šećera
3 šalice vode
1 limun
šalica oraha
20-30 cijelih lješnjaka
Priprema:
Pomiješajte ulje, maslac, jogurt, jaje, griz, sodu bikarbonu i ocat i izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i zamijesite tijesto. Izmiksajte orahe. Rukama oblikujte kuglice od tijesta, zatim ih spljoštite i punite žlicom oraha. Zatvorite rubove, pa opet oblikujte u krug, na smjesu dodajte lješnjak po jedan i čačkalicom napravite crte oko lješnjaka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta. Šećer i vodu dobro promiješajte. Dodajte iscijeđeni limunov sok, pa kuhajte sirup dok ne provrije. Vrućim sirupom prelijte ohlađene hurmašice.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice