Linzeri
Sastojci:
250 g brašna
75 g šećera
150 g maslaca
80 g mljevenog badema
1 jaje
malo soli
50 g pekmeza
Priprema:
Pomiješati brašno, šećer, maslac, mljeveni badem, jaje i malo soli i umijesiti testo. Zamotajte ga u foliju i ohladite u hladnjaku oko sat vremena.
Razvaljati tijesto na 4-5 mm debljine i kalupima rezati oblike (zvjezdice, boriće, srca, sobove...)
Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 12 minuta, paziti da ne zagore. Ohladiti pa spajati dva dijela (puni i šuplji ako imate zvjezdice ili dva borića) pekmezom i pospite šećerom u prahu.
Medenjaci
Sastojci:
400 g brašna
2 žličice sode bikarbone
2 jaja
100 g maslaca
100-150 g šećera
2 žlice meda
1 žličica cimeta ili začina za medenjake
Priprema:
Maslac rastopite, dodajte jaja, šećer, med i izmiksajte. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. Ostavite u hladnjaku 10-15 minuta, zatim odmotajte i rukama napravite kuglice ili ih kalupima oblikujte po želji.
Poredajte u pleh obložen papirom za pečenje. Kuglicu pritisnite palcem, a na njih možete staviti i pola oraha, badema ili lješnjaka. Pecite na 180 stupnjeva 12 minuta. Podignite pleh za jednu rešetku više nego inače. Pečene po želji možete posuti šećerom u prahu.
Vanilin kiflice
Sastojci:
50 g glatkog brašna
prstohvat soli
230 g maslaca
90 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
2 žličice ekstrakta vanilije
80 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije
Priprema:
Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.
Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.