Blagdanski keksići počinju se pripremati i mjesec dana prije Božića, jer za razliku od kremastih kolača i kolača od dizanog tijesta mogu stajati puno duže, ako se čuvaju u zatvorenim kutijama. Na primjer, medenjaci su čak ukusniji kad odstoje više dana.
Bilo da su vam najdraži linzeri, odnosno zvjezdice s pekmezom, vanilin kiflice ili rum kuglice, ako volite čokoladu, sigurno volite i išlere.
Smatraju se jednim od najboljih primjera slastičarske tradicije Austro-Ugarske Monarhije, a potječu iz Bad Ischla, poznatog lječilišta u gornjoj Austriji, gdje je car Franjo Josip I. provodio ljeta. 1832. Johann Zauner, poznati vinar i trgovac iz Beča, odlučio je proširiti svoje poslovanje u Bad Ischl, pa je osnovao slastičarnicu "Zauner" i tamo su nastali ovi predivni kolačići. I sam austrijski car rado je posjećivao Zaunerovu slastičarnicu kako bi se počastio Ischler keksima, iako se priča da je samo tvrdio da je u slastičarnicu otišao dok je zapravo bio u posjetu ljubavnici koja je živjela u blizini.
Kombinacija su prhkog tijesta kao za linzere, ali bez pekmeza, već su spojeni kremom i preliveni čokoladom. Mogu se ukrasiti s orasima.
Sastojci za tijesto:
200 g margarina
200 g šećera
2 jaja
2 žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
400-450 g brašna
300 ml mlijeka
100 g šećera
2 žumanjka
3 žlice gustina
1 žlica ekstrakta vanile
125 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade
50 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom. Dodajte margarin sobne temperature i zamijesite tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Tijesto razvaljajte i okruglim kalupom napravite krugove. Složite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10 minuta. Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa ulijte mlijeko, gustin i vaniliju. Dobro promiješajte, pa kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. U posudu ulijte kremu i dodajte umućen margarin sobne temperature pa sve izmiksajte.
Jedan biskvit namažite kremom i spojite ga s drugim (kao linzere). Umočite u glazuru od čokolade koju ste napravili tako da ste otopili čokoladu sa slatkim vrhnjem. Umjesto cijelog biskvita, možete umočiti samo vrh.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice