Top 3 deserta s medom: Zasladite se uz medenjake, medenu pitu i tortu medovik

Svjetski dan pčela je 20. svibnja pa vam donosimo recepte za najpopularnije slastice s medom.

Shutterstock

Med neki koriste kao lijek, neki kao slasticu, a neki ga stavljaju u čaj. Ova čudotovrna poslastica ima milijunima godina staru povijest, prije otprilike 130 milijuna godina pečele su počele proizvoditi med. Med ima neograničen rok trajanja, a to je zahvaljujući trudu marljivih pčela. 

Med je dio mnogih recepta, a mi smo za vas pripremili tri većini najdraža recepta s medom u glavnoj ulozi. 

Shutterstock 

Medenjaci

Shutterstock 

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 100-150 g šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta ili začina za medenjake

Priprema:

Maslac rastopite, dodajte jaja, šećer, med i izmiksajte. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. Ostavite u hladnjaku 10-15 minuta, zatim odmotajte i rukama napravite kuglice ili ih kalupima oblikujte po želji.

Poredajte u pleh obložen papirom za pečenje. Kuglicu pritisnite palcem, a na njih možete staviti i pola oraha, badema ili lješnjaka. Pecite na 180 stupnjeva 12 minuta. Podignite pleh za jednu rešetku više nego inače. Pečene po želji možete posuti šećerom u prahu.

Starinska medena pita

Sastojci:

Za kore:

  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice meda
  • 3 žlice ulja
  • 3 žlice mlijeka
  • 80 g maslaca
  • 500 g brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica začina za medenjake
Shutterstock 

Za nadjev:

  • 320 ml slatkog vrhnja
  • 320 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g gustoće
  • 50 g brašna
  • 250 g maslaca

Priprema:

Jaje i žumanjke pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte med, mlijeko i ulje. Sve dobro izmiksajte, pa dodajte maslac sobne temperature, te prosijano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na 4 jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispeći i preostale kore. Poredajte kore jednu na drugu s pek papirom i ostavite da se ohlade.

U lonac ulijte slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer, pa upalite smjesu da se zagrije. Mlijeko i gustin pomiješajte u zdjeli, dobro promiješajte, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. U zagrijano slatko vrhnje ulijte kondenzirano mlijeko i brašno te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga izmiksajte pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Skinite pek papir s kora, pa prvu premažite kremom. Na to staviti drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo namažite kremu. Zatim stavite treću koru, premažite kremom, i na kraju stavite četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u hladnjaku, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Medovik

Sastojci:

Za kore:

  • 800 g brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 6 jaja
  • 280 g šećera
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice sode bikarbone

Za nadjev:

  • 1,5 kg punomasnog kiselog vrhnja
  • 400 g šećera
Shutterstock 

Priprema:

Za kore umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru. Kuhajte oko 20 minuta. Dok se još kuha na pari dodajte med, sodu bikarbonu i maslac. Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte brašno, zamijesite tijesto da se ne lijepi i ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga tijesto podijeliti na 10 kuglica, pa svaku razvaljajte na papiru za pečenje na milimetar debljine. Zatim ih okruglim kalupom označite i izrežite. Tako ćete dobiti kore istih dimenzija. Stavite koru na preokrenuti pleh. 

Pecite ih u pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta. 

Ručno napravite nadjev, samo sjedinite vrhnje sa šećerom. Namažite nadjev na jednu po jednu koru, trebali biste imati poklopac na vrhu.