Tradicionalno ukrajinsko jelo s višnjama

Vareniki u kombinaciji s višnjama kao jednostavna poslastica

Shutterstock

Vareniki su vrsta ukrajinskih knedli koje se mogu spremati na slatki ili slani način. Za vas smo danas spremili recept za varenike odvišanja, ovo jelo je prava poslastica mekog tijesta punjenog slakim višnjama.

Vareniki se kuhaju u vodi i poslužuju topli, često uz dodatak šećera, kiselog vrhnja ili maslaca. 

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 1 jaje
  • sol
  • prašak za pecivo
  • 60 g maslaca
  • 240 ml mlijeka
  • 1 kompot od višanja, ocijeđen
  • 240 g kiselog vrhnja

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac s mlijekom i jaje, sve dok se ne sjedini.  U srednje velikog zdjelu dodajte brašno, sol i prašak za pecivo. U prvu zdjelu postepeno dodavajte smjesu suhih sastojaka i miješajte dok ne postane tijesto. Površinu pospite brašnom, pa stavite tijesto na vrh. Tijesto možete početi mijesiti sstrugalicom za hranu tako što ćete ga preklapati, a kako bi se tijesto manje lijepilo možete ga mijesiti pobrašnjenim rukama dok tijesto ne omekša. Tijesto oblikujte u kuglu i prekrijte krpom te ostavite da odmori na 15-20 minuta. 

Kada je tijesto spremno, pospite površinu i vakljak brašnom i razvaljajte tijesto. Zatim okruglim kalupom izrežite komade. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte na komade, trebali i imati 25-30 komada. 

Svaki komad napunite višnjama, pritisnite malo vode oko ruba. Presavijte na pola, čvrsto spojite rubove i pazite da nadjev ne dođe na rubove. Inače će se knedle raspasti tijekom kuhanja. U lonac zakuhajte vodu, zatim dodajte sol i kuhajte 2-3 minute dok ne isplivaju na vrh. 

Poslužite s kiselim vrhnjem i tekućinom iz kompota. 

izvor: sidechef