Top 5 recepata za domaće sladolede kao iz slastičarnice

Napravite domaće kremaste sladolede od samo nekoliko sastojaka

Shutterstock

Ljeto znači ujedno i početak sezone sladoleda, a što nas bolje može rashladiti ljeti od ukusnog domaćeg sladoleda. Sami možete odabrati koji okus najviše volite i poigrati se sa kombinacijom okusa. Za vas smo pripremili listu top 5 najboljih domaćih recepata za sladolede koji teksturom podsjećaju na one kao iz slastičarnice.

1. Sladoled od šumskog voća

Sastojci:

  • sok i korica polovice limuna
  • 450 g šumskog voća
  • 400 g kondenziranog mlijeka
  • 600 ml slatkog vrhnja

Shutterstock  Sladoled od šumskog voća

Priprema:

Izradite gnječilicom šumsko voće pa ga, po potrebi, procijedite kako bi uklonili koštice. Pomiješajte ga sa sokom i koricom limuna pa ulijte i kondenzirano mlijeko. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa ga lagano umiješajte u smjesu voća i kondenziranog mlijeka.
Prelijte u veću posudu s poklopcem pa stavite u zamrzivač na barem četiri sata.

2. Sladoled od limuna

Sastojci:

  • 6 domaćih limuna
  • 225 g šećera
  • 250 ml + 100 ml vode

Priprema:

Od šećera i vode napravite šećerni sirup pa ga maknite s vatre. Limune najprije operite, a potom naribajte koricu tri limuna na trake i dodajte ih u sirup. Potom iscijedite sok iz svih limuna; trebalo bi ispasti otprilike 225 ml soka, te ga ulijte u sirup i promiješajte.

Kad se sirup u potpunosti ohladi, dodajte mu preostalih 100 ml hladne vode. Prebacite ga u aparat za sladoled i pokrenite ga prema uputama proizvođača. Pripremljenu smjesu prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na sat vremena, nakon čega vilicom promiješajte kako bi razbili kristaliće pa ga vratite u zamrzivač. Ponovite postupak nekoliko puta, dok se u potpunosti ne smrzne.

3. Sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka (400 g)
  • 60 g gorkog kakao praha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 500 g vrhnja za šlag
Shutterstock 

Priprema:

U posudi srednje veličine pomiješajte kondenzirano mlijeko, kakao prah i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi istucite vrhnje u šlag, pritom pripazite da ga ne premiksate. Špatulom umiješajte kondenzirano mlijeko u dobiveni šlag. Smjesu prebacite u veću posudu, poklopite ili prekrijte s prozirnom folijom.

Stavite u zamrzivač na osam sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše poslužili. Prelijte ga čokoladnim preljevom.

4. Sladoled od jogurta

Sastojci:

  • 1 l jogurta
  • 3 šalice šećera
  • 2 čaše mlijeka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 200 g vrhnja za šlag

Shutterstock 

Priprema:

Ulijte jogurt i šećer u zdjelu. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag s mlijekom i dodajte kiselo vrhnje. Spojite dvije smjese i promiješajte. Ako želite napraviti voćni sladoled u smjesu možete dodati i voće po želji. Stavite smjesu u zamrzivač da se zamrzne.

5. Sladoled od višanja

Shutterstock 

Sastojci:

  • 350 g višanja
  • 300 ml jogurta
  • 250 ml hladnog mlijeka
  • 250 g vrhnja za šlag u prahu
  • 100 g šećera

Priprema:

Višnje dobro operite i izvadite im koštice. Stavite ih u blender, dodajte šećer, jogurt i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U hladno mlijeko dodajte šlag, pa mikserom umutite čvrst snijeg. Pomiješajte sa smjesom od višanja i još jednom dobro izmiksajte da se sve dobro sjedini.

Smjesu ulijte u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite sladoled, malo ga promiješajte i vratite na led na još 2 sata. Po želji poslužite uz svježe višnje, prelijte sirupom od višanja ili naribajte čokoladu.