Donosimo vam listu top 5 recepata za slastice za koje nećete morati paliti pećnicu, a osvojit će vas svojim okusom i jednostavnošću.
1. Lažna kremšnita
Sastojci:
- 300 g piškota
- 5 jaja
- 230 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 150 g škroba
- 1,3 l mlijeka
- 250 g krem sira
- 150 ml tople vode
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom pa dodajte mlijeko i škrob. Sve dobro izmiksajte da nema grudica pa dodajte vanilin šećer. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Zatim maknite sa štednjaka, ulijte u posudu i dodajte krem sir. Dobro istucite.
Na pleh staviti obruč pa posložite piškote. Zatim prelijte nadjev i složite drugi sloj piškota. Pospite šećerom u prahu. Tortu stavite u hladnjak na sat vremena, zatim narežite i poslužite.
2. Ekler torta
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 50 g šećera
- 10 ml ekststrakta vanilije
- 100 g šlaga
- 400 g petit keksa
Glazura:
- 80 g šećera
- 15 g kakaa
- 20 ml mlijeka
- 50 g maslaca
Priprema:
Na dno vatroslavne posude stavite kekse. Mlijeko zagrijte na vatri sa šećerom, ekstraktom vanilije i pudingom. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kada je puding gotov ostavite ga da se ohladi.
Nakon što se ohladi umiješajte šlag u puding. Zatim pola smjese stavite na kekse, pa opet kekse, pa kremu i na kraju kekse. Za glazuru u lonac pomiješajte mlijeko, šećer i maslac, otopite i dodajte kakao. Prelijte preko keksa, ostavite da se ohladi u hladnjaku na 2 sata ili ostavite preko noći.
3. Argetinska čokotorta
Sastojci:
- 500 g kakao keksa
- 650 g krem sira
- 650 g dulce de leche (mliječni karamel)
- 1 žličica instant kave
- 1 šalica mlijeka
- 50 g čokolade
Priprema:
Pomiješajte karamel kremu i krem sir i dobro promiješajte. Malo nadjeva ostavite sa strane za ukras. Zagrijte mlijeko pa ulijte kavu i promiješajte. Kekse umočite u kavu i posložite u tepsiju.
Prelijte kremom, pa sljedeći red keksa i tako dok ne dobijete pet kora. Zadnji sloj je keks. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Kolač izvadite iz kalupa i namažite nadjevom koji ste ostavili sa strane te pospite ribanom čokoladom.
4. Pijesak torta
Sastojci:
- 1 litra mlijeka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 200g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 150 g mljevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mljevenih oraha
Za glazuru:
- 50 g mliječne čokolade
- 50 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.
U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.
5. Napoleon torta
Sastojci:
- 250 g slanih krekera
- 600 ml mlijeka
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 70 g pšeničnog brašna (ili kukuruzni škrob)
- 180 g maslaca
- 20 g vanilin šećera
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i miješajte dok ne nestanu grudice. Smjesa treba biti glatka. Dodajte 200 ml mlijeka i promiješajte. Ulijte preostalih 400 ml mlijeka, stavite na štednjak i kuhajte uz stalno miješanje. Kada je smjesa gotova trebala bi podsjećati na puding. Nadjev ohladite tako da lonac u kojem ste ga kuhali stavite u veći lonac s ledenom vodom.
Zagrijte maslac sobne temperature, dodajte vanilin šećer i umutite mikserom. U maslac postupno dodajte žlice prethodne smjese i umutite mikserom. Za podlogu stavite 3x3 krekera, zatim kremu, ponavljajte dok ne potrošite sve. Stavite u hladnjak da se stegne, najbolje preko noći. Odozgora ukrasite mljevenim krekerima.