Voćna torta od maka i kreme od vanilije pravi je užitak za nepce

Donosimo vam recept za sočnu tortu od maka, vanilije i šumskog voća koja će vas oduševiti na prvu

Shutterstock

Donosimo vam recept za sočnu tortu od maka i kremam od vanilije i šumskog voća, koje možete zamijeniti s malinama ili borovnicama. Mak je namirnica koja se često koristi u kulinarstvu, a posebno u slasticama. Uživajte u ovoj ukusnoj torti koja je spoj aromatičnog maka i kiselog voća prelivenog tamnom čokoladom.

Prilikom slaganja torte koristite se kalupom za torte kako bi torta ostala kompaktna sve do serviranja. 

Sastojci:


Biskvit:

  • 2 jaja
  • 340 g šećera
  • 2 dl ulja
  • 1 dl jogurta
  • 400 ml mlijeka
  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 250 g maka

Krema od vanilije:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca

Krema od šumskog voća:

  • 500 g šumskog voća
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 žlica gustina
  • 1 puding od maline
  • 100 ml vode

Preljev od čokolade:

  • 120 g čokolade
  • 150 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Izmiksajte jaja i šećer, pa u njih naizmijenično dodajte mokre i suhe sastojke. Na kraju dodajte mak i još malo miksajte. Podijelite smjesu na dva dijela. Kore pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. 

U lonac stavite oko 700 ml mlijeka da se zagrije, a ostatak mlijeka umiješajte sa pudingom i gustinom, pa skuhajte sa ostatkom prije zagrijanog mlijeka u loncu. 

Shutterstock 

Skuhanu kremu stavite u zdjelu, i na vrh kreme zalijepite prozirnu foliju, kako se nebi stvorila korica prilikom hlađenja. 

Kad se ohladi dodajte izmiksan maslac i sve dobro promiješajte.

Šumsko voće, šećer i 100 ml vode stavite u lonac da prokuha na laganoj vatri. Želatin namočite sa 4 žlice vode i ostavite da nabubri. Puding razmutite u 100 ml vode, pa kad voće prokipi ulite i skuhajte kremu. Želatinu otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća pa je ulijte u voćnu kremu. Ostavite da se ohladi krema. 

Otopite čokoladu u slatkom vrhnju i dobro izmiješajte silikonskom lopaticom. 

Tortu slažite pomoću kalupa od torte. Prvo stavite koru od maka zatim kremu od vanilije, kremu od malina i tako još jednom ponovite. Na vrh torte izlijte preljev od čokolade. 

Izvor: Stil