Donosimo vam recept za sočnu tortu od maka i kremam od vanilije i šumskog voća, koje možete zamijeniti s malinama ili borovnicama. Mak je namirnica koja se često koristi u kulinarstvu, a posebno u slasticama. Uživajte u ovoj ukusnoj torti koja je spoj aromatičnog maka i kiselog voća prelivenog tamnom čokoladom.
Prilikom slaganja torte koristite se kalupom za torte kako bi torta ostala kompaktna sve do serviranja.
Sastojci:
Biskvit:
- 2 jaja
- 340 g šećera
- 2 dl ulja
- 1 dl jogurta
- 400 ml mlijeka
- 300 g brašna
- prašak za pecivo
- 250 g maka
Krema od vanilije:
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 2 žlice gustina
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
Krema od šumskog voća:
- 500 g šumskog voća
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 1 žlica gustina
- 1 puding od maline
- 100 ml vode
Preljev od čokolade:
- 120 g čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiksajte jaja i šećer, pa u njih naizmijenično dodajte mokre i suhe sastojke. Na kraju dodajte mak i još malo miksajte. Podijelite smjesu na dva dijela. Kore pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
U lonac stavite oko 700 ml mlijeka da se zagrije, a ostatak mlijeka umiješajte sa pudingom i gustinom, pa skuhajte sa ostatkom prije zagrijanog mlijeka u loncu.
Skuhanu kremu stavite u zdjelu, i na vrh kreme zalijepite prozirnu foliju, kako se nebi stvorila korica prilikom hlađenja.
Kad se ohladi dodajte izmiksan maslac i sve dobro promiješajte.
Šumsko voće, šećer i 100 ml vode stavite u lonac da prokuha na laganoj vatri. Želatin namočite sa 4 žlice vode i ostavite da nabubri. Puding razmutite u 100 ml vode, pa kad voće prokipi ulite i skuhajte kremu. Želatinu otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća pa je ulijte u voćnu kremu. Ostavite da se ohladi krema.
Otopite čokoladu u slatkom vrhnju i dobro izmiješajte silikonskom lopaticom.
Tortu slažite pomoću kalupa od torte. Prvo stavite koru od maka zatim kremu od vanilije, kremu od malina i tako još jednom ponovite. Na vrh torte izlijte preljev od čokolade.
Izvor: Stil