Krenula je sezona marelica, zato smo za vas pronašli najsočniji kolač od ovog voća i maka. Možda na prvu čudan spoj, ali slatka marelica se odlično sljubila s orašastim makom u ovoj kombinaciji. Predlažemo vam šalicu hladne kave uz ovaj kolač.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 30 g maka
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- naribana korica limuna
- 125 ml mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- jaje
- 60 g omekšanog maslaca
- 200 g marelica
Za preljev:
- 50 ml mlijeka
- 30 g maslaca
Priprema:
Pomiješajte brašmo, mak, šećer, sol i limunovu koricu. Mlijeko zagrijte pa u njemu razmutite smrvljeni kvasac. Pomiješajte ga s jajem i maslacem, dodajte bršnu pa umijesite tijesto. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastute lim za pečenje. Premijesite tijesto, umiješajte narezane marelice, napravite 6-8 kugli. Stavite ih u lim i prelijte toplim mlijekom u kojem ste otopili maslac. Pecite ih oko 30 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice