Sladoled je mnogima najdraža ljetna poslastica. Za vas smo pronašli ukusan recept za slatku kombinaciju domaćeg sladoled od vanilije i karameliziranih banana.
Karamelizirane banane osim na sladoled možete kombinirati s vaflima ili ih koristiti za dekoraciju torta.
Sastojci:
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
Karamelizirane banane:
- 2 banane
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice šećera
- cimet
Priprema:
S vrhom noža ostružite sjemenku vanilije i stavite u tavu s mlijekom, vrhnjem i mahunom. Pustite da prokuha, zatim uklonite s vatre i ostavite najmanje 20 minuta. U zdjeli miksajte šećer i žumanjke nekoliko minuta dok se ne spoje, pa pažljivo procijedite mlijeko s vanilijom u žumanjke, miješajte pjenjačom dok se skroz ne spoji.
Uzmite veliku zdjelu ledene vode i stavite manju na nju. Kremu ponovno ulijte u tavu i kuhajte na najslabijoj vatri uz lagano i nepresteno miješanje pazeći da žlica dodituje dno posude, oko 10 minuta dok se ne zgusne. Procijedite kremu u zdjelu u ledenoj vodi i ostavite da se ohladi, zatim prebacite u posudu i zamrznite.
Izvadite drugi dan i rasporedite u zdjelice. Za banane otopite maslac u tavi na srednjoj vatri. Kad se zagrije, dodajte kriške banane tako da se ne preklapaju, a zatim pospite šećerom i cimetom. Lagano promiješajte kako biste prekrili svaku krišku. Banane pecite oko 4 minute, okrenite ih i pecite još 4 minute. Obavezno pazite na tavu i lagano pomičite banane da se ne zalijepe. Maknite s vatre i poslužite u posudite sa sladoledom.
Izvor: food with feeling