Sladoled je jedan od omiljenih slastica, a ljeti postaje nezaobilazni desert. Za vas smo pronašli recept za jednostavni recept za sladoled od jogurta s domaćim glatkim preljevom od karamele koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. 

Sastojci:

  • 1 l jogurta
  • 3 šalice šećera
  • 2 čaše mlijeka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 200 g vrhnja za šlag

Preljev od karamele:

  • 300 g šećer
  • 5 žlica maslaca
  • 250 ml vrhnja
  • sol

Priprema:
Ulijte jogurt i šećer u zdjelu. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag s mlijekom i dodajte kiselo vrhnje. Spojite dvije smjese i promiješajte. Ako želite napraviti voćni sladoled u smjesu možete dodati i voće po želji. Stavite smjesu u zamrzivač da se zamrzne minimalno na 4 sata ili preko noći.

Dodajte šećer u posudu. Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne rastopi i ne počne kuhati. Nakon što zavrije, nemojte miješati i nastavite kuhati dok šećer ne postane tamne boje. Maknite s vatre i pažljivo umiješajte maslac dok se ne rastopi i sjedini. Šećer će snažno nabubriti kada se doda maslac pa budite oprezni.

Kad se maslac sjedini, polako umiješajte vrhnje. 

Vratite na srednju vatru i nasstavite kuhati dok termometar ne dosegne 100 stupnjeva. Maknite s vatre i umiješajte sol.

Ostavite karamel umak da se ohladi u loncu nekoliko minuta, zatim ga prebacite u zdjelu otopornu na toplinu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije upotrebe. Umak će se zgusnuti dok se ohladi. 

Izvor: Preppy kitchen